forest villa


lasat de fumat

nefumand un an, strangi bani pentru:

curs valutar:

linkuri sponsorizate:

contact:
Twitter Follow Follow on Twitter
e-mail: office@lasatdefumat.ro

Ce contine o tigară

Ce e cu adevarat intr-o tigara? Este bine de stiut, deoarece o mare parte din ceea ce este intro tigara, este de asemenea si in organismul unui fumator si intr-o masura mai mica, in organismul unui fumator pasiv.

Toate produsele din tutun, tigarete si trabucuri, precum si cele pentru mestecat sau pentru pipa, provin din frunzele uscate ale plantelor din specia Nicotiana, specie denumita generic a plantelor de tutun. In timp ce multe alte plante naturale contin nerotoxina nicotina, plantele din aceasta specie au o concentratie neobisnuit de mare.

In 1994, companiile de tutun au trimis catre Guvernul SUA, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane, o lista de 599 de aditivi care se pun in tigari. Toate aceste substante sunt aprobate de catre FDA (Food and Drug Administration) ca aditivi alimentari, dar aprobarea FDA nu ia in considerare ce se intampla cu acesti aditivi atunci cand sunt arsi. Rezultatul este crearea de mii de compusi chimici, dintre care unii sunt toxici sau sunt cunoscuti ca posibili cancerigeni (agenti care cauzeaza cancerul).

Mai jos este doar o mica selectie a unora dintre acesti aditivi si compusi chimici gasiti in tigari sau in fumul de tigara, creeati prin ardere:

Acetona: Acest compus chimic este ingredientul activ in diluant si a curatitorului de oja pentru unghii.

Acroleina: Acest compus organic chimic este folosit pentru a prepare substante ca rasina de poliester. A fost la un moment dat considerat un posibil agent cancerigen de catre EPA (Environmental Protection Agency), dar clasificarea a fost retrasa.

Anabasina: Substanta folosita pentru producerea de insecticid, in doze mari, acest alcaloid poate fi toxic si provoca moartea.

Amoniac: Folosit la agenti frigorifici, dezinfectant, combustibil, si atunci cand este oxidat rezulta acid azotic, care este utilizat pentru a face ingrasaminte si explozibili.

Monoxid de carbon: Este un gaz asfixiant si toxic.

Crom: Acest element chimic (metal greu) si compusii sai au zeci de aplicatii industriale, cum ar fi cromarea, element constitutiv de aliaj, crearea de coloranti si vopsele, etc .

Glicerol: Acest compus chimic este folosit pentru a face produsele mai fine, cum ar fi sapun, sirop de tuse, crema de ras, si o varietate de produse pentru ingrijirea pielii si a parului.

Acid cianhidric: Acest compus chimic extrem de otravitor este folosit pentru a trata otelul si printre altele, pentru fabricarea de explozibili. Acesta a fost, folosit de catre nazisti (ca Zyklon B) pentru a extermina civili in camerele de gazare.


Mercur: Acest element chimic (metal greu) are numeroase aplicatii industriale, de la cosmetice la instrumentele de laborator. Ca element si compusi, mercurul este extrem de toxic pentru om.

Nicotina: Nicotina este un compus chimic natural, alcaloid, gasit in tutun, planta de coca, si in cantitati mai mici, in alte cateva plante, cum ar fi piperul verde. Aceasta este o neurotoxina, ceea ce inseamna ca actioneaza asupra celulelor nervoase de organismele biologice. Cele mai multe neurotoxine sunt veninurile. Nicotina este o neurotoxina suficient de buna impotriva insectelor, ea fiind folosita in fabricarea de insecticid.

Nornicotina: Un alcaloid secundar al tutunului, mai putin toxic ca nicotina, folosit deasemenea in fabricarea insecticidelor.

Propilen glicol: FDA (Food and Drug Administration) considera acest aditiv alimentar sigur. De asemenea, este gasit in unele medicamente, cosmetice, pasta de dinti, apa de gura, si lubrifianti.

Seleniu: Acest element chimic are o toxicitate redusa (cu exceptia dozelor mari), dar ca compusi, selenat sau selenit este comparabil cu arsenul.

Gudroane (tar): Ai vazut si ai auzit acest termen atasat tigarilor. De exemplu low-tar. Dar ce inseamna acest lucru? Tar-ul sau gudronele este termenul folosit pentru a cuprinde intreaga gama de produse toxice dintro tigara. Dupa ce tragi un fum, uita-te la capatul filtrului pe care lai avut in gura. Pata maro pe care o vezi este Tar-ul sau gudroanele. Uita-te la dinti; decolorarea usoara de la alb la un galbui-maroniu este datorita gudroanelor. Stinge tigarale dintro zi, intro scrumiera transparenta. Pata dezgustatoare maronie inchisa care ramane pe scrumiera este in mare parte de gudron. Acum, imagineaza-ti ca la fel arata plamanii, gatul, gura ta dupa o zi normala, plina de tigari.

Triacetina: Acest compus chimic artificial este utilizat ca aditiv alimentar si drept aditiv pentru combustibili: benzina si biodiesel.

Trietilenglicol: un compus organic, gasite, agenti de racire pentru motoare si lichide de frana si hidraulice.


Cancerigeni sau Produsi chimici cauzatori de cancer

Urmatorii produsi chimici gasiti in tigari sau in fumul de tigara inhalat chiar si pasiv, sunt clasificate drept cancerigene pentru om, de catre o varietate de agentii de sanatate sau organizatii de mediu, acreditate, cum ar fi Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) din SUA sau de Agentia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) , parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Se crede ca expunerile repetate la aceste substante chimice au capacitatea de a provoca aparitia cancerului atat la animalele de laborator cat si la oameni.

Retineti ca aceasta lista nu este completa; cercetarile au dezvaluit mult mai multi compusi chimici cancerigeni.

Acetaldehida sau Etanalul: Acest compus organic chimic are un numar de aplicatii, in special ca un produs chimic intermediar pentru a produce alte substante chimice. EPA SUA considera ca este o substanta probabil cancerigena pentru om.

Arsenic sau Trioxidul de arsen: Acest compus chimic este extrem de otravitor pentru om si animale, ceea ce explica de ce este folosit in mod eficient in pesticide, insecticide erbicide. Denumirea populara este sar, saricica, soricioaica, soriceasa (otrava pentru soareci). IARC considera ca arsenicul este unul dintre cei mai cunoscuti cancerigeni.

Benzenul: Acest compus chimic este folosit in cantitati mici in fabricarea cauciucului, colorantilor, detergentilor, explozibililor, si a pesticidelor. IARC considera ca benzenul este cancerigen pentru om.

Benzopirena: Acest compus este un produs de ardere incompleta si se gaseste in fumul de esapament si fumul de tigara. Organizatia Internationala a Muncii considera ca benzopirena este un compus chimic cancerigen pentru om.

Cadmiu: Acest element chimic si compusii acestuia sunt cunoscuti ca fiind cancerigeni pentru om. Cadmiu este utilizat in fabricarea de baterii si pigmenti pentru vopsea.

Formaldehida: Binecunoscuta ca o solutie utilizata in imbalsamarea si conservarea ramasitelor umane. Este si un bun dezinfectant. IARC considera ca este un compus chimic cancerigen.

Nichel: Acest element chimic metalic este folosit la: magneti, monede, si unele aliaje. In forma de vapori, sulfura de nichel este considerata ca un cunoscut cancerigen de catre IARC. In forma de gaz, nichelul carbonil, este unul dintre cele mai periculoase gaze cunoscute.

Stiren: Acest compus chimic este precursorul polistirenului, folosit pentru o mare varietate de materiale plastice. IARC il considera un posibil compus cancerigen.


Lista aditivilor la tutun permisi in U.K.

Igrediente adaugate tutunului. Philip Morris International