forest villa


lasat de fumat

linkuri sponsorizate:

cu banii salvati in primul an, iti iei:

curs valutar:

contact:
Twitter Follow Follow on Twitter
e-mail: office@lasatdefumat.ro

Plăcerea de a fuma

Fumatul iti da in primul rand o placere psihologica, si abia in al doilea rand, satisfactie fiziologica. Nu gustul este placut la o tigara, ci acel sentiment de satisfactie de umplere a unui gol interior.

Care este acesta placere psihologica? Ea poate fi legata de dorinta pentru auto-exprimare. Nici unul dintre noi nu ne maturizam complet vreodata. Suntem intro continua cautare de acele momente de bucurie, lipsite de griji, cunoscute in copilarie. Odata ce inaintam in varsta, trebuie sa subordonam muncii placerile noastre. Pentru multi dintre noi, fumatul, a devenit un substitut pentru obiceiurile noastre timpurii, de a ne urma capriciile de moment. Fumatul devine astfel, o scuza legitima sa intrerupem munca si sa savuram un moment de placere.

Tigara, o mica recompensa.

Cei mai multi dintre noi cautam si avem nevoie de recompense. Vrem sa fim mingaiati pe spate pentru fiecare lucrusor pe care-l facem. O tigara este o recompensa pe care ne-o putem oferi cat de des dorim. Cand am terminat ceva de facut, sarbatorim acest lucru, cu o tigara. Prima si ultima tigara dintro zi, sunt niste recompense speciale. Prima, fumata imediat dupa ce ne-am trezit, este un fel de recompense anticipata, in avans, pentru ziua plina de activitati, care urmeaza sa inceapa.Ultima tigara, cea de dinainte de culcare, are rolul de a stinge lumina, de a marca sfarsitul unei zile pline, de ati oferi recompensa finala pe ziua respectiva.

Fumatul este adesea doar un reflex conditionat. Anumite situatii, cum ar fi iesirea din metrou, sau din orice spatiu unde fumatul este interzis, inceperea si terminarea serviciului, intreruperile din munca, sentimentul de foame, si multe altele activeaza actiunea de a fuma. Deseori, un fumator nu doreste neaparat o tigara, dar vede pe altcineva ca fumeaza, ceea ce ii declanseaza imediat nevoia de o tigara.

Placerea orala.

Fumatul este placere orala. Placerea orala functioneaza chiar dinainte de a ne naste. In pantec, bebelusii adesea isi sug degetul. Exista o legatura directa intre suptul degetului si fumat. Foarte multe persoane adulte rod cate un pix sau un creion. Unii fumatori, cand incearca sa renunte la fumat, inlocuiesc tigarile cu bomboane sau guma de mestecat, din acelasi motiv, placerea orala.

Expresia de satisfactie de pe fata unui fumator, atunci cand acesta inhaleaza primele fumuri, este dovada perfecta ca fumatul este o placere. Placerea este cu atat mai mare, cu cat perioada de asteptare este mai mare. Cand fumezi o tigara dupa o pauza indelungata, simti cum primul fum pe care-l tragi iti patrunde pana in calcaie si te inunda de placere.

Placerea asteptarii.

Frecvent, fumarea unei tigari, functioneaza psihologic ca un indicator al timpului. Cand astepti pe cineva, iar acesta nu mai vine, iti zici: gata, mai fumez o tigara si daca tot nu vine, plec. Este mult mai placut sa te uiti la o tigara cum arde, decat sa te uiti incontinuu la ceas. O tigara, face ca timpul de asteptare sa treaca mai repede. Acesta este motivul pentru care, in perioadele de asteptare aproape in mod autuomat ti se stimula dorinta de a fuma. Atunci cand esti nerabdator, la fel, tigara iti da ceva de facut, si timpul trece mult mai repede.

Placerea fumului.

Fiecare dintre noi, a admirat frumusetea fumului de tigara, mai ales in lumina amiezii. In mitologie si religie, fumul este plin de sens. Intangibilitatea sa plutitoare si caracterul ireal, au facut posibil, pentru imaginatia omului, sa-i dea fumului un sens misterios si magic. Chiar si in zilele noastre, pentru unii din noi fumul are o fascinatie aparte. Pentru un fumator, fumul ce ii iese din gura, pare sa reprezinte o parte din el insusi. La fel cum majoritatii oamenilor le place sa se uite la respiratia lor in zilele reci de iarna, asa le place si fumatorilor sa admire fumul de tigara, care face in mod similar, rasuflarea vizibila. Fumatul ofera satisfactie, deoarece este un joc, o activitate de creatie. Fumatorii creeaza forme din fumul scos pe gura, fac cercuri, il sufla incet si fin, il lasa sa le invaluie fata.

Placerea de a avea un pachet plin.

Sa ai un pachet de tigari plin sau aproape plin, te face fericit. Iti place sa il simti greu in buzunar. Iti da incredere, te face sa te simti intreg, sa fii pregatit pentru orice provocare. Pe masura ce pachetul se goleste, sentimentul se schimba. Devii ingrijorat, deja planifici cumpararea unui pachet nou. Sentimentul de incredere dispare, tie frica sa accepti orice provocare atata vreme cat pachetul este gol.