forest villa


nefumand un an, strangi bani pentru:

curs valutar:

linkuri sponsorizate:

contact:
Twitter Follow Follow on Twitter
e-mail: office@lasatdefumat.ro

Ce este nicotina?

Nicotina este o substanta naturala, cu ajutorul careia, planta de tutun se protejeaza impotriva insectelor. Un insecticid natural. Este o supertoxina. Doar o picatura de nicotina, este mult mai letala decat stricnina sau veninul, si de trei ori mai mortala decat arsenicul. Dar, uimitor, din intamplare, amprenta chimica a acestui insecticid natural, este atat de asemanatoare cu un neurotransmitator, acetilcolina, incat, odata patruns in creier, au loc o serie de reactii chimice, care permit un control direct si indirect asupra fluxului a peste 200 de neurochimicale.

 

Dureaza opt secunde. Inhalare, ameteala, tuse si sase nuante de verde. Nicotina a ajuns la creier, unde genereaza o inundatie de dopamina, rezultand o imediata senzatie de recompensa. Nicotina, de asemenea, activeaza o lupta a organismului, eliberarand adrenalina si avand un impact asupra starii de spirit si impulsivitatii.

 

O otrava puternica, defensiva creierului lupta in retragere, dar nu are de ales, si este nevoita sa micsoreze sensibilitatea mintii la acetilcolina, un dirijor al unei intregi orchestre de neurochimicale.

 

Ultimele cercetari sugereaza ca, in unele regiuni, creierul diminueaza numarul de receptori capabili sa primeasca nicotina, in altele, diminueaza numarul de transportatorii disponibili, dar in majoritatea regiunilor afectate, activeaza milioane si milioane de extra receptorii la acetilcolina (proces cunoscut sub numele de "up-regulation" ), in incercarea disperata de a se proteja de pesticidul care soseste necontenit si in doze din ce in ce mai mari.

 

Problema este ca, toate modificarile fizice au creeat un simt al normalitatii, construit in intregime cu prezenta nicotinei. Acum, orice incercare de a opri utilizarea nicotinei, va veni cu un risc. Neliniste, anxietate, puternice schimbari de stari emotionale. O adevarata dependenta chimica a fost creeata. Treptat calmul si confortul, de a sta fara tigari, dispare. Zilele in care nu fumai sunt din ce in ce mai indepartae si chiar uitate.

 

Reglajele de protectie ale creierului s-au asigurat ca orice incercare de a te opri din fumat te-ar lasa temporar desensibilizat. Sistemul tau nervos da semnale de alarma in tot organismul, creandu-ti stari de anxietate atunci cand nu alimentezi cu nicotina.

 

Acum esti un nou tu. Un tu dependent de nicotina.