forest villa


lasat de fumat

cu banii salvati intr-un an iti cumperi:

curs valutar:

linkuri sponsorizate:

contact:
Twitter Follow Follow on Twitter
e-mail: office@lasatdefumat.ro

De ce fumăm?

Unii fumatori spun ca fumeaza pentru ca sunt nervosi, stresati si vor sa se calmeze. Altii spun ca fumeaza pentru ca sunt bucurosi, fericiti. Unii cred ca fumatul le da energie. Multi fumeaza ca sa para interesanti. Unii fumeaza ca sa ramana treji, altii ca sa se poata duce la culcare. Unii cred ca fumatul ii ajuta sa gandeasca, sa se concentreze. Majoritatea fumeaza de plictiseala, sa mai treaca timpul. Adevaratul raspuns este de fapt, simplu si incomod. Fumatorii fumeaza pentru ca sunt dependenti.

Intrebati aproape orice fumator de ce continua sa faca aceasta activitate periculoasa si el va va raspunde in mod normal: "Pentru ca imi place sa fumez." In timp ce spune acest lucru cu toata sinceritatea, se poate spune ca este o declaratie foarte inselatoare, atat pentru ascultator cat si pentru fumator. Nicotina este un drog care da o puternica dependenta. Fumatorul este intr-o lupta constanta de a mentine o doza de nicotina in fluxul sanguin. De fiecare data cand nivelul de nicotina scade sub limita minima, fumatorul intra in sevraj. Devine tensionat, iritat, anxios si, in unele cazuri, chiar are simptome fizice (furnicaturi, bataieli, ameteli). Fumatorului nu-i plac aceste senzatii. Singurul lucru care va reduce aceste simptome acute va fi o tigara. Doza de nicotina este astfel reincarcat si, prin urmare, fumatorul se simte mai bine.

Un fumator, de asemenea, trebuie sa fie atent sa nu-si depaseasca limita superioara de toleranta la nicotina, altfel va suferi diferite grade de otravire cu nicotina care duc la dureri de cap, senzatii de greata, palpitatii, ameteli etc. Multi fumatori au patit-o. Fiind un fumator de succes inseamna sa stii sa mergi pe sarma. Fumatorul trebuie sa mentina un permanent echilibru intre aceste doua extreme dureroase, prea multa sau prea putina nicotina. Teama care insoteste renuntarea la fumat este aceea ca tot restul vietii va fi la fel de oribil ca primele cateva zile fara tigari.

Explicatia modului in care modificarile fizice in organism fac fumatorul sa fumeze este greu de inteles pentru majoritatea fumatorilor. Dar, aproape toti fumatorii se pot raporta cu usurinta la alte situatii in care se modifica necesarul de nicotina. Intreaba un fumator ce se intampla daca fumeaza in timp ce consuma alcool intr-o noapte, intr-un club si poti fi sigur ca va raspunde ca fumeaza mult mai mult ca de obicei. De obicei fumatorul este convins ca acest lucru se intampla pentru ca toti din jur fumeaza si se simt bine. Dar daca isi da seama ca mai devreme, cand se simteau bine fara sa fie bauti, fuma de doua sau de trei ori mai putin, ar putea realiza ca, defapt nevoia marita de nicotina este cauzata de consumul de alcool. Cam acelasi efect fiziologic ca si consumul de alcool, il are stresul. Cand fumatorul este stresat, nivelul de nicotina scade dramatic, iar acesta trebuie sa fumeze tigara dupa tigara sau sa sufere ca si cand s-ar lasa de droguri.

Este important ca fumatorii sa afle si sa inteleaga cu adevarat de ce fumeaza si abia atunci isi vor dori cu adevarat sa scape de tigari si sa isi refaca viata, devenind din nou nefumatori.

Imediat ce te vei lasa de fumat, nicotina va incepe sa-ti paraseasca organismul iar in termen de doua-trei saptamani, toata nicotina din organismul tau va fi eliminata. Odata ce nu va mai exista nicotina in organism, nevoia fizica va dispare in totalitate. Nu vei mai simti nevoia sa fumezi nici macar atunci cand vei consuma alcool, cand vei fi cu prietenii fumatori sau cand vei fi stresat. Iti vei da seama ca toate motivele pentru care fumai nu au fost reale. Nu este nevoie sa fumezi pentru a face fata stresului, sa consumi alcool sau sa socializezi. Tot ceea ce faceai ca fumator acum poti face ca nefumator si vei face aceste activitati mult mai eficient si simtindu-te mult mai bine.

Fiind nefumator, vei ramane asa atata vreme cat nu vei aprinde o alta tigara. In cazul in care, faci greseala tragica sa mai aprinzi macar una, crezand ca detii controlul, vei deveni din nou dependent. Vei ajunge din nou la doza ta zilnica de fumator dar acum mult mai frustrat si descurajat. Deci, odata lasat de fumat, trebuie sa iti amintesti cat de greu este sa fii fumator si din ce ai scapat. Amintindu-ti aceste lucruri, poti ramane independent de nicotina, urmand o practica atat de simpla: sa nu mai aprinzi niciodata o tigara.